The Goodiepal Equation documentary film @ VAFTmobiili

THE GOODIEPAL EQUATION 

Ohjaus: Sami Sänpäkkilä
Leikkaus: Eeva Tuomi
Tuotanto: Harri Sippola / Moderni Kanuuna
Pituus: 71 min

Ohjaajan sana

“The Goodiepal Equation -dokumentti on pieni palanen Goodiepalin persoonaa ja mysteeriä. Se kertoo hänen ehdottomuudestaan taiteilijana ja uskollisuudestaan ystävänä. Goodiepal kulkee yhteiskunnan rajojen reunoilla. Hän rikkoo taiteen määritelmiä teoillaan ja teoksillaan. Goodiepal on lähtökohtaisesti vaikeaselkoinen vaikkakin johdonmukainen. Tämän takia häntä usein joko vihataan tai rakastetaan.

Goodiepal on itse tärkeä osa omia teorioitaan. Goodiepalin yhtälö kuuluukin: “Mitä kauemmin ja kauemmas viesti kulkeutuu, sitä arvokkaammaksi sen sisältö muuttuu.” Voisikin ajatella, ettätämä dokumentti on tehty sillä riskillä, että tulevaisuudessa Goodiepal taiteilijana ja teoreetikkona olisi äärimmäisen kuuluisa. Tässä on heti esimerkki paradoksista nimeltä Goodiepal sillä näin ei tule tapahtumaan. Sen estää vähintäänkin Goodiepalin oma persoona. Kaikessa hallitsevuudessaan hän ei ole pelkästään manipulaation mestari vaan hänen toimissaan on aitoa altruismia ja empatiaa. Hän kustantaa vähäosaisille tiloja joissa elää ja työskennellä, auttaa pakolaisia ja luovuttaa suuria summia rahaa hyväntekeväisyyteen. Vaikka hän omien sanojensa mukaan on malli uuden vuosituhannen ihmiseksi, hän on myös useimpien käsityskyvyn ja mielikuvituksen tavoittamattomissa. Olet kuin Liisa Ihmemaassa joka keskustelee Irvikissan kanssa. Goodiepalin matkaan pitääkin lähteä yhtä avoimin mielin kuin Liisa peilimaailmaan.

Tämä dokumentti ei esittele pelkästään taiteilijaa tai teoreetikkoa. Näemme ihmisen joka taistelee hyvin omalla tavallaan ongelmiensa ja sairauksiensa kanssa. Goodiepalin asennehänen omien vastoinkäymistensä edessä onkin tärkein syy, joka sai minut tekemään tämän  dokumentin. Hänen lojaaliutensa läheisiään ja ystäviään kohtaan on vaativaa mutta myös antavaa. Hänen parhaan ystävänsä Poul-Erikin sanoin: “Hän on valmis kuolemaan ystäviensä puolesta.”

Sami Sänpäkkilä

The Goodiepal Equation esitetään VAFTmobiilssa, pakettiautoon rakennetussa minileffateatterissa. Esitysajat klo 15.00–16.10, 17.50–19.00 & 20.00–21.10.

//

 

THE GOODIEPAL EQUATION documentary film

Director: Sami Sänpäkkilä
Editor: Eeva Tuomi
Producer: Harri Sippola / Moderni Kanuuna
Length: 71 min

Goodiepal (real name Kristian Parl Bjørn Vester, b. 1974–76) is a Danish musician, performance artist, lecturer and activist operating on the fringes of society. Goodiepal rides thousands of kilometres on a self-built bicycle that he uses to power his shows. He has released a record with a genuine 500-krone banknote embedded in the vinyl – priced at 250 kroner. Goodiepal has put together an exhibition for the National Museum of Denmark comprising all his material possessions, and he creates his art outside of customary institutions and norms.

Goodiepal’s best friend, the former 1960s rock star Poul Erik, is another true eccentric, a hoarder living among things he has collected from skips. His dream is to own a piece of each item ever produced by human beings. Goodiepal considers Poul Erik his partner in crime, although his audience would prefer to see him without him.

Goodiepal’s life is shadowed by Huntington’s disease, an inherited degenerative disease of the brain that has driven men in his family to suicide. Doctors find odd tumours in his head and he begins to misplace and forget things. Many of his closest friends are likewise affected by illness. Goodiepal’s activism turns increasingly radical and he drifts further and further away from social safety nets. Goodiepal challenges us to reflect on our view of the world. What remains of us if we only exist to serve the system? What is the Goodiepal Equation?

The Goodiepal Equation will be shown in VAFTmobile; a mini movie theater built inside a van. The screenings will be at 3 pm –4.10 pm, 5.50 pm – 7 pm & 8 pm – 9.10 pm.