MYSTISEN NAARAAN PORTTI

MYSTISEN NAARAAN PORTTI on musiikillinen yhteistyöprojekti, joka keskittyy Teemu Suuntamaan (s. 1979) laulujen ympärille. Sen ensisijaisena tavoitteena on albumin Mystisen naaraan portti julkaisu alkuvuodesta 2018. Debyyttisingle ”Silmät”, jota voi kuvata folktronicaksi, julkaistiin tammikuussa 2018. Seuraavan ambientimman ’Ihon kerroksiin’ -singlen julkaisu oli 8. helmikuuta. Albumilla Mystisen naaraan portin varjoisaa ja lämmintä soundia ohjaa Suuntamaan näppäilemä klassinen kitara sekä hänen lempeä mutta vahva laulunsa; instrumentaatio ulottuu syntetisaattoreista bandoneoniin ja kansansoittimista kuten sahasta mongolialaiseen morin huuriin sekä naisvokalisteihin. Musiikin voi laajasti paikantaa laulaja/lauluntekijä- ja folk-kehyksiin, vaikka se taipuu toisinaan myös kohti ambientia sekä elektronista ja kokeellista musiikkia. Ilmaisun keskellä ovat kuitenkin Suuntamaan runolliset ja kuvantäyteiset tekstit, jotka pyrkivät ilmaisemaan merkityksen, rakkauden, hiljaisuuden ja sen sellaisen lisäksi mielen yöpuolen tunnelmia.

Musiikillisiksi vaikutteikseen Suuntamaa tunnustaa ensiijaisesti modernin folk- ja lauluntekijäperinteen, mutta myös kiinnostuksen kokeilevaa ja elektronista musiikkia kohtaan, mahdollisesti laajemmin taide- ja kuoromusiikin vaikutuksen sekä tietyn mieltymyksen maailmanmusiikkisävyihin, jotka ilmenevät instrumenttivalinnoissa. Tekstuaaliset vaikutteet lauluntekijäkehän ulkopuolella ulottuvat klassisen taolaisuuden teksteistä 1800-luvun modernisteihin.

Levyn sovitukset heijastelevat projektiin osallistuvien muusikoiden erilaisia taustoja. Heihin lukeutuvat vokalisti Miia Canth, basisti ja elektroninen eksperimentalisti Manuel Krapovickas, pianisti ja bandoneonisti Mercedes Krapovickas, moni-instrumentalisti Jukka-Pekka Lilja sekä vokalisti/moni-instrumentalisti Laura Naukkarinen (Lau Nau). Mystisen naaraan portti on esiintynyt triona vuodesta 2015 ja keikkailee jatkossa vaihtelevin kokoonpanoin. Sooloartistina Suuntamaa on esiintynyt pienille yleisöille sekä heittänyt satoja keikkoja Helsingin kaduilla.